Opvoedbalans 3 - Harmonie én pijn

Over de balans tussen het helpen opbouwen van een gezonde veerkracht en het helpen verwerken van intense pijn. Deze twee tegengestelde krachten kunnen elkaar in een gunstig geval versterken bij de ontwikkeling van een levendige, veerkrachtige persoonlijkheid.

globe
Taal
Dutch
clock
Duur van de course
5 h 19 min

Over deze course

Deze derde cursus bouwt verder op de eerste twee cursussen en werkt met de Opvoedbalans tussen enerzijds het opbouwen van harmonie, gezondheid, weerstand en conditie en anderzijds het onder ogen zien, voelen en verwerken van pijn. Hier gaat het om de gezondheid van lichaam en geest. Het is de balans tussen opbouwen en afbreken.

De cursus is bedoeld om jou als opvoedondersteuner, maatschappelijk werker, gedragsspecialist, pedagoog, gezinstherapeut etc. verschillende theoretische en praktische handvatten te bieden. We doen dit door middel van voorbeelden uit speelfilms en documentaires. Ook opvoeders zelf kunnen baat hebben bij deze cursus, met de kanttekening dat we ook voorbeelden bespreken van (soms grote) opvoeduitdagingen.

De cursus bestaat uit drie delen.

Het eerste deel geeft inzicht in en overzicht van de verschillende verschijningsvormen van de balans tussen opbouwen en afbreken. In dat deel geven we voorbeelden van belangrijke dilemma's die jongeren en hun opvoeders moeten leren hanteren. 

Het tweede deel gaat meer de diepte in over de achtergronden en ontwikkelingspsychologie die meespelen bij de dilemma’s. 

Het derde deel gaat nog dieper en verbindt de ontwikkelingspsychologie met de meest voorkomende afweervormen bij deze Opvoedbalans. 

Curriculum

Introductie: Welkom bij de derde cursus in de zesdelige Opvoedbalans serie

De eerste course ging over de balans tussen enerzijds het accepteren van de jongere en anderzijds het stellen van voorwaarden en grenzen. We lieten in die course zien hoe belangrijk het thema van hechting is en hoe voorwaarden en grenzen de jongere juist kunnen helpen bij het leren aangaan van sociale verbindingen. Ook lieten we voorbeelden zien van de ontwikkeling van zelfbeheersing en het hanteren van wildheid en sponta... De eerste course ging over de balans tussen enerzijds het accepteren van de jongere en anderzijds het stellen van voorwaarden en grenzen. We lieten in die course zien hoe belangrijk het thema van hechting is en hoe voorwaarden en grenzen de jongere juist kunnen helpen bij het leren aangaan van sociale verbindingen. Ook lieten we voorbeelden zien van de ontwikkeling van zelfbeheersing en het hanteren van wildheid en spontaniteit. De tweede cursus ging over de spanning tussen enerzijds handelen, botsen en confronteren en anderzijds openstaan, ervaren en medeleven, kortom: tussen daadkracht en empathie. We onderzochten hoe de jongeren beter verantwoordelijkheid leren nemen als ze een goede balans vinden tussen acties ondernemen en rekening houden met het effect van die acties. Deze derde cursus bouwt verder op de eerste twee cursussen en werkt met de Opvoedbalans tussen enerzijds het opbouwen van harmonie, gezondheid, weerstand en conditie en anderzijds het onder ogen zien, voelen en verwerken van pijn. Hier gaat het om de gezondheid van lichaam en geest. Meer weergeven

Gezondheid van lichaam en geest

1. Verschillende verschijningsvormen van Opvoedbalans 3

Het eerste deel van deze cursus behandelt verschillende opvoedsituaties waarin harmonie tegenover lijden staat (ofwel Opbouw tegenover Afbraak). Eigenlijk gaat het bij deze balans over stofwisseling, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk gaat het over de stofwisseling met betrekking tot wat we inademen en opeten en hoe gezond we daarvan worden en blijven. Psychologisch gaat het om de indrukken die we opdoen en hoe we die v... Het eerste deel van deze cursus behandelt verschillende opvoedsituaties waarin harmonie tegenover lijden staat (ofwel Opbouw tegenover Afbraak). Eigenlijk gaat het bij deze balans over stofwisseling, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk gaat het over de stofwisseling met betrekking tot wat we inademen en opeten en hoe gezond we daarvan worden en blijven. Psychologisch gaat het om de indrukken die we opdoen en hoe we die verteren. We gaan in dit deel een aantal van deze stofwisselingsprocessen langs. Na een korte introductie beginnen we met de fysieke kanten van de balans tussen opbouw en afbraak. Daarna kijken we naar de meer sociale en psychische aspecten van deze Opvoedbalans. Meer weergeven

Positieve levenshouding om de pijn aan te kunnen

Gezellig samen?

Fysieke en sociale opbouw en afbraak

Het lichaam goed behandelen

Gezelligheid creëren waar stress gewoon is

Routines creëren waar stress gewoon is

Drugs en verdoving om pijn te onderdrukken

Afbraak als vorm om te voelen

Timing

Welwillende beproeving

Toedekken

Openleggen

Wisselen tussen toedekken en openleggen

Schuld en schaamte

Schuldgevoel helpen voelen door ontkenning te verminderen

Openleggen en ontschuldigen bij irreële schuldgevoelens

Muziek, dans, yoga, meditatie

Eigen gevoelens toedekken, onder ogen zien of functioneel ontkennen

Afronding deel 1

2. Ontwikkelingspsychologie van Harmonie (Opbouw) versus Pijn (Afbraak)

In dit deel gaan we dieper in op de twee belangrijke ontwikkelingsfasen (en gebieden) van Opbouw versus Afbraak. We geven eerst aandacht aan de Opbouwfase waarin gezonde weerstand en vitaliteit worden opgebouwd. Daarna gaan we in op de tegenoverliggende Afbraakfase die gepaard gaat met het opdoen van ervaring, het verwerven van inzicht en het opzoeken van intensiteit of zelfs pijn. Natuurlijk zullen we steeds de balans b... In dit deel gaan we dieper in op de twee belangrijke ontwikkelingsfasen (en gebieden) van Opbouw versus Afbraak. We geven eerst aandacht aan de Opbouwfase waarin gezonde weerstand en vitaliteit worden opgebouwd. Daarna gaan we in op de tegenoverliggende Afbraakfase die gepaard gaat met het opdoen van ervaring, het verwerven van inzicht en het opzoeken van intensiteit of zelfs pijn. Natuurlijk zullen we steeds de balans behandelen en hopelijk ook aannemelijk maken hoe het ene uiterste altijd ook de kiemen van het tegenbeeld in zich draagt. Meer weergeven

Na de geboorte: zuigeling

De orale fase: zuigen, likken en proeven

Huidhonger: de behoefte aan aanraking

Met regelmaat en harmonie eten en genieten

Naïviteit, geruststelling en optimisme

Samen dansen, zingen en muziek maken

De behoefte aan inzicht, intensiteit en grensoverschrijding

De behoefte om te liegen

De ontwakende interesse in seksualiteit

Jaloezie en oedipale energie

'Medische' en masochistische experimenten

Leren omgaan met dood en verlies

3. Afweervormen Harmonie (Opbouw) versus Pijn (Afbraak)

Dit hoofdstuk gaat over de afweervormen die bij deze derde Opvoedbalans veel voorkomen. Dit hoofdstuk is in principe geschreven voor begeleiders, maar opvoeders zijn van harte welkom het ook te volgen. We wijden een paragraaf aan de Harmonie gerichte afweervormen (met name die van Ontkenning) en een paragraaf aan de Pijn gerichte afweervormen (met name de Schuldinductie). Dit hoofdstuk gaat over de afweervormen die bij deze derde Opvoedbalans veel voorkomen. Dit hoofdstuk is in principe geschreven voor begeleiders, maar opvoeders zijn van harte welkom het ook te volgen. We wijden een paragraaf aan de Harmonie gerichte afweervormen (met name die van Ontkenning) en een paragraaf aan de Pijn gerichte afweervormen (met name de Schuldinductie).

Ontkenning als afweervorm

Regressie als afweervorm

Schuldinductie als afweervorm

Zelf-destructief gedrag en automutilatie

Afronding van deze derde Opvoedbalans

Aantal recensies: 0


Er zijn nog geen recencies. Geef de eerste!

Kies een abonnement

Kies één van deze opties om met de course te beginnen.

3 maanden toegang

€95

Inclusief btw 21%

Krijg 90 dagen toegang tot deze course

Koop de course

6 maanden toegang

€155

Inclusief btw 21%

Krijg 180 dagen toegang tot deze course

Koop de course

Wil je deze course met meer dan 10 mensen volgen?

We bieden korting voor groepen die de course simultaan volgen. Neem daarvoor contact op om de mogelijkheden te bespreken: info@movielearning.com