Coaching in 12 stappen: de narratieve benadering

Leer coachen aan de hand van de narratieve psychologie van het Double Healix model voor menselijke ontwikkeling en de Crossfire coachingstechniek.

video thumb
globe
Taal
Dutch
clock
Duur van de course
12 h 8 min
2 x toegang voor de prijs van 1! Email naar info@doublehealix.com

Over deze course

COACHING IN 12 STAPPEN

De narratieve benadering

 • Vergroot je coaching repertoire aan de hand van de beste filmvoorbeelden
 • Begeleid je cliënt bij het vinden van een samenhangend levensverhaal
 • Help je cliënt balans te vinden tussen tegenstrijdige waarheden
 • Coach individuen en teams tot optimale prestaties

De beste filmvoorbeelden van coaching

Deze online cursus bevat de beste voorbeelden en analyses van coachingsinterventies uit films en documentaires. Je krijgt filmscènes aangereikt die voorbeelden geven van hoe je een cliënt of team optimaal kunt begeleiden. Zo kun je je coaching steeds beter afstemmen op de specifieke behoeften van je klant.

Free preview lessen

In de inleiding en in paragraaf 1.1 kun je een Preview les bekijken. 

Voordelen van deze cursus 
Meer weergeven
Patronen, inzichten en eigenaarschap
Deze online cursus biedt je de twaalf belangrijkste soorten interventies van coaching. Leer veelzijdig coachen met de narratieve psychologie. Hiermee kun je je cliënten helpen om patronen te herkennen, inzichten te verwerven en eigenaarschap te vergroten over het eigen levensverhaal.
Biedt samenhang en structuur
Het Double Healix model biedt jou als coach een instrument om de ervaringen van je cliënt te structureren en - waar gewenst en mogelijk - te plaatsen in een constructiever verhaal. Het model geeft cliënten inzicht en samenhang in hun thema’s en scripts zodat ze zich vrijer kunnen voelen in de keuzes die ze maken.
Hanteer spanningsvelden en help balans te vinden
De Double Healix Crossfire coachingstechniek helpt de balans te vinden in innerlijke en tussenmenselijke spanningsvelden. De techniek helpt bij het exploreren van creatieve interventies.
Kom sneller tot de kern en de vraag achter de vraag
Leer verdiepende vragen te stellen en nieuwe inzichten te ontsluiten. Ga verder dan halve waarheden en help complexiteit te hanteren.
Individuele en teamcoaching: universeel en uniek
Je ontdekt de verschillende fasen in de ontwikkeling van individuen en teams. Aan de hand van het universele verhaal leer je als coach anticiperen op de mogelijkheden van je cliënten. Daarmee help je hen stagnaties te doorbreken, crises te managen en het verband te leggen tussen het universele en eigen, unieke verhaal.
Versterk je innerlijk kompas met het Double Healix model
Meer weergeven
Voortbouwend op het werk van mythograaf Joseph Campbell (The Hero’s Journey) biedt het Double Healix model een landkaart voor persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van teams, organisaties en de maatschappij. Kernwaarden worden in dit model benaderd vanuit spanningsvelden waardoor halve waarheden worden vermeden. Je leert fasen en niveaus van ontwikkeling herkennen, paradoxen hanteren, stress te managen en waar mogelijk tegenstellingen te verzoenen.
Een waaier van coachingsinterventies
Meer weergeven
 • Stem interventies af op de fase waarin de cliënt zich bevindt
 • Moedig aan en confronteer met compassie 
 • Balanceer invloed en onmacht
 • Werk toedekkend en openleggend
 • Balanceer zelfbeheersing en spontaniteit
 • Breng spel en ernst in verzoening
 • Combineer resultaatgerichtheid met principiële moed
 • Verbreed zelfbeeld en wereldbeeld bij het vinden van zinvolle richting
Bronnen van inspiratie
Meer weergeven
Het begrip 'coach' wordt in deze cursus breed opgevat. De voorbeelden die we tonen variëren van coach, psychotherapeut, adviseur, (sport)trainer, teamlid en leider tot opvoeder, vriend en partner. We geven voorbeelden uit verschillende vakgebieden en nodigen je uit om ze als metafoor te vertalen naar je eigen praktijk. Dit helpt jou als coach om vele bronnen van inspiratie te herkennen en te gebruiken in je werk.
Diepgaande en veilige manier van leren
Meer weergeven
Onderzoek wijst uit dat mensen nieuw, gewenst gedrag het beste aanleren door dit eerst te observeren zoals via positieve filmbeelden, daarna te analyseren, erop te reflecteren en het gedrag eigen te maken door middel van oefening. Goede films zorgen voor voldoende inleving en tegelijkertijd voor voldoende veiligheid om het getoonde te vergelijken met en betrekken op het eigen leven.
Indeling van de cursus
Meer weergeven
Module 1: Individuele en Teamcoaching
Om een dieper inzicht te bieden in de verschillende stijlen van individuele en teamcoaching nemen we je mee op reis door de 12 fasen van individuele- en teamontwikkeling. Tijdens deze reis gaan we in op het onderliggende principe van elke fase, het bijhorende spanningsveld, inclusief thematiek en afweervorm. Door inzicht en oefening in de 12 soorten coachingsinterventies leer je beter afstemmen op wat de cliënt op dat moment in zijn of haar leven nodig heeft.
Module 2. De Double Healix Crossfire techniek
Om als coach je cliënt te begeleiden in het uithouden en hanteren van dilemma’s behandelen we in module 2 de Double Healix Crossfire techniek. Deze geeft je inzicht in de zes spanningsvelden die spelen tussen de 12 fasen in de universele reis van de mens. Met deze techniek kun je betere vragen stellen en je cliënt helpen sterker te staan temidden van tegenstrijdige waarheden. De cursus biedt je handvatten om meer waarheid aan te kunnen, zowel in je eigen leven als ten behoeve van het leven van je cliënt. 
Over de auteurs
Meer weergeven
De cursus is ontwikkeld door Double Healix, een internationaal trainingsteam voor leiderschapsontwikkeling dat tevens de methodiek MovieLearning heeft ontworpen. Het Double Healix team bestaat uit (organisatie) psychologen, psychotherapeuten, pedagogen, teambegeleiders, leiderschapstrainers, leidinggevenden en filmdeskundigen. 
Manfred van Doorn is de begeleidende kracht achter deze cursus. Hij is top executive coach, leiderschapstrainer en filmkenner met meer dan 30 jaar ervaring. Daarnaast heeft hij ruim 20 jaar ervaring als psycholoog/psychotherapeut. 

Curriculum

Inleiding

Kun je het leven serieus nemen én zien als verhaal?

Het leven als verhaal

Wat is coaching?

Inhoudsopgave

test

1. De 12 stappen van coaching

Dit deel bestaat uit twaalf paragrafen. Het behandelt de narratieve psychologie en de twaalf stappen van coaching. We bespreken per paragraaf de fase in het verhaal met het onderliggende principe, het centrale spanningsveld, de thematiek en de afweervormen. Vervolgens verbinden we deze met de fase in individuele coaching en teamcoaching. Per fase geven we voorbeelden van interventies uit films en documentaires.

2. Double Healix Crossfire coachingstechniek

Dit deel gaat over een techniek waarmee je cliënten kunt helpen inzien en ervaren wat hun onderliggende dilemma’s zijn. De basis van de techniek is ontwikkeld in de psychotherapie, maar ook in coaching is ze zeer effectief. Niet alleen om inzicht te vergroten en verwerking te faciliteren, maar vooral ook om het leerproces te optimaliseren en de soevereiniteit van de cliënt te helpen versterken.

De Crossfire: Optimaal leren in optimale stress

Een vat vol tegenstrijdigheden

Het centrum van de cycloon

De toegevoegde waarde van Double Healix MAPS

4.8

Aantal recensies: 4


Detail en diepgang, echt mooi!

Dennis Loots | Trainer, coach

Ik heb net jullie online coaching in 12 stappen afgerond, wat een detail en diepgang. Echt mooi 😊 Wat een prachtige kennis hebben jullie opgebouwd over de jaren! Smaakt naar meer!

I love this course

Gustavo | Designer

Ik vond de structuur van deze cursus erg prettig. De informatie is overzichtelijk en zeer leerzaam.

Waardevol

Anita Martens | Coach

Waardevolle cursus. Stap voor stap word je mee genomen. De combinatie met de filmbeelden werken goed.

veel te leren

Froukje Stam | pedagogisch coach

Ik heb genoten van de cursus. Stap voor stap word je mee genomen. Fijne mondelinge uitleg, stukje tekst en mooie filmbeelden. Ik merk dat die combinatie goed werkt. Echt nieuwe inzichten opgedaan.

Kies een abonnement

Kies één van deze opties om met de course te beginnen.

2 voor 1

3 maanden toegang

€245 €245

Inclusief btw 21%

Krijg 90 dagen toegang tot deze course

Koop de course

6 maanden toegang

€345

Inclusief btw 21%

Krijg 180 dagen toegang tot deze course

Koop de course

1 jaar toegang

€445

Inclusief btw 21%

Krijg 365 dagen toegang tot deze course

Koop de course

Wil je deze course met meer dan 10 mensen volgen?

We bieden korting voor groepen die de course simultaan volgen. Neem daarvoor contact op om de mogelijkheden te bespreken: info@movielearning.com